Wat springen met je gezondheid doet

Wat springen met je gezondheid doet

27 februari 2019 0 Door Marit

Voor de mensen met een grote tuin is het af een toe maar al te fijn om een trampoline te hebben. Dan kunnen de kinderen zichzelf daar voor een uur vermaken en hebben pa en ma tijd voor een welverdiend wijntje. Hoe komt het dat mensen voor hun lol op een elastiek gaan springen?

Trampolinespringen stamt uit de circuswereld. Het is ook lang uitsluitend voor professionele artiesten geweest. De sport ontstond in 1926 toen een groep artiesten het springen op een verend matras tot een sport wilde maken. Na het ontstaan werd de sport snel geaccepteerd in de samenleving. In de jaren 50 vond ‘trampolining’ ook zijn weg naar Europa toe en op de Olympische Spelen van 2000 was het een onderdeel binnen de gymnastische tak.

De voordelen van trampolinespringen

Niet alleen binnen de sportwereld is de trampoline populair geworden. Ook onder kinderen en ouderen werd het een groot succes. Voor de kinderen is het een leuke bezigheid en voor jong en oud zitten er verschillende voordelen aan.

Wist je dat je van trampolinespringen je rug en bijna al je spieren sterker maakt, je mobiliteit verbetert en je activeert je lymfesysteem (wat ervoor zorgt dat je afvalstoffen kwijt raakt). Ondanks wat men algemeen denkt, belast je je gewrichten niet. Het een goede training is voor de bekkenbodem. Het is zelfs goed voor je ogen! Je ogen hebben namelijk baat bij het op en neer springen. Deze moeten zich continu scherp stellen ter compensatie van het springen wat je ogen traint en op lange termijn ook je zicht verbeterd.

Het is een leuke manier van afvallen voor mensen die geen fan zijn van hardlopen. Uit een onderzoek is gebleken dat als je twintig minuten per dag trampoline gaat springen, je gezondheid en conditie als sterk verbeterd. De intensiteit van het springen telt hierbij wel mee. Doe je het rustiger aan, dan wordt 40 minuten springen aangeraden voor het verbeteren van je conditie.

Veiligheid

Wel belangrijk is de veiligheid tijdens het trampolinespringen. Het is een risicosport omdat mensen nog steeds door de lucht vliegen en een verkeerde sprong of oud materiaal betekent dat je op de grond beland, die helaas niet zo goed mee veert als een elastiek. Als je net begint op een trampoline moet je ook niet proberen om allemaal gekke stunts uit te halen. Anders gaan het trampolinespringen misschien meer nadelen voor je krijgen dan voordelen.

Ook benieuwd naar de effecten van een trampoline op je lichaam? Tijd om een trampoline te kopen!